Home » Blog » BRUKSIZAM

BRUKSIZAM

Objavljeno: 02/05/2017

Što je bruksizam?

Bruksizam je psihogeno uvjetovano škripanje i stiskanje zubi tijekom sna i/ili u budnom stanju te postoje dvije vrste manifestacije bruksizma u smislu škripanja zubi: škripanje koje uključuje pokrete donje čeljusti  i može biti poprilično glasno ili stiskanje zuba kod kojih nema pokreta donje čeljusti pa je stoga nečujno.
Unatoč tome, pacijent često tijekom jutra osjeća glavobolju ili bolove prilikom žvakanja, a zubi mu postaju osjetljivi na podražaje ili osjeća napetost žvačnih mišića.

Što uzrokuje bruksizam?

Bruksizam uzrokuje prekomjerno trošenje i pucanje zuba te bolove u zubima, čeljusti, čeljusnim zglobovima i glavobolje.
On također može dovesti do velikih problema što se tiče gubitka zagriza te fizionomije lica te problem nije ograničen samo na zube već se poremećaji prenose i na okolna tkiva te strukture.
Ukoliko se bruksizam ne liječi posebnim udlagama za zube, kroz dulji vremenski rok može izazvati veliku štetu u cijelom žvačnom sustavu.

Kako riješiti problem bruksizma?

Pri profesionalnom pregledu stomatolog može vrlo lako uočiti da se radi o bruksizmu jer je na griznim površinama istrošena caklina i vidljiv je dentin to jest unutrašnji sloj zuba.
Svakako ako je riječ o bruksizmu, stomatolog će provesti stomatološku terapiju te će preporučiti pacijentu specijalnu udlagu koja će omogućiti pravilan položaj čeljusnih zglobova te spriječiti glavobolje i bolove u vratu i uhu koje često uzrokuje.
Pacijent ih nosi noću za vrijeme spavanja, ugodne su u ustima i ne uzrokuju bol i nelagodu.