Home » Blog » Ljuskice i dentalna estetika

Ljuskice i dentalna estetika

Objavljeno: 28/09/2016

Ljuskice (veneers) su protetski elementi koji su oblikovani upravo kao ljuska i postavljaju se na zube kako bi se korigirali pojedini estetski ili funkcionalni problemi, kao što su boja i oblik, ali i smještaj zuba. Ljuskice se vežu na zube pomoću posebnih cemenata koji osiguravaju savršeno prianjanje i trajnost tretmana.

Najčešći slučajevi u kojima se ljuskice koriste kako bi se ispravili strukturalni problemi zuba obuhvaćaju oštećena (manji lomovi), krive ili zube manjih dimenzija u odnosu na ostale, te u slučaju prevelikog razmaka između zuba. U ovim se slučajevima putem ljuskica, osim estetike, osigurava i pravilni zagriz te izgovor. Postoje i oni slučajevi u kojima se ljuskicama korigira isključivo estetika, kao u slučaju diskromije, te sa svrhom izbjeljivanja i korigiranja sjaja. No ljuskice se tada primjenjuju tak kada se iscrpe druge metode odnosno kada one nisu primjenjive, a ljuskice će podariti vidljive i trajne rezultate.

teeth-1652937_1280

Postoje ljuskice različitih materijala, od kompozitnih do keramičkih i porculanskih, a potonje su svakako bolji izbor s obzirom da su trajnije i čvršće. U svakom slučaju, ova vrsta korektivnoga zahvata nije vječna, te je ponekad potrebno ljuskice zamijeniti, a njihovo trajanje, iako uvelike ovisi o materijalu, obično se kreće oko desetak godina. Kako postavljanje ljuskica iziskuje struganje zuba, on mora uvijek biti prekriven ljuskicom kako bi ostao zdrav.

Postavljanje ljuskica jedan je od traženijih estetskih zahvata u dentalnoj medicini, no vaš će vas doktor svakako znati savjetovati jesu li one pravo rješenje i za vas.